TORONTO, MOJ NAJVEĆI USPEH

“Poznata je priča o dva velika tenora sedamdesetih: dok je Del Monako danima pred nastup pisao papiriće da bi čuvao glas, dotle je Di Stefano noć provodio u kockarnici. Nažalost, meni je po tome bliži Del Monako – da ćutim ne umem, ali ne smem u provod, sem ponekad”.

Goran Dime

Posle pet godina, beogradski tenor Goran Dime, ponovo će nastupiti u Torontu, 23. septembra, ovaj put sa novim repertoarom. Uz klavirsku pratnju Ivana Jovanovića , pijaniste s kojim nastupa i s kojim je nastupio i prošli put u Torontu, izvesće solo pesme poznatog italijanskog kompozitora Frančeska Paola Tostija u renomiranoj “Glenn Gould Studio” sali.

Dime se i danas sa radošću seća svog koncerta u istoj sali 2006. godine pod nazivom „Veče napolitanskih pesama“ čiji snimak uživo smo imali prilike da čujemo i u Beogradu. Nakon nekoliko godina internacionalne karijere Dime i Jovanović će se sada publici u Torontu predstaviti Tostijevim pesmama pod nazivom „San”. Mada je Tosti jedan od najizvodjenijih kompozitora klasične muzike i veoma često sastavni deo repertoara mnogih koncertnih umetnika, pre svega tenora, nije suviše čest slučaj da se kompletan koncert, kao autorsko veče, posveti ovom stvaraocu, kaže Dime za „Kišobran”, napominjući da su poslednjih godina to uradili Kareras, Barbara Fritoli i Ben Hepner.

Umetnici su izabrali 14 prelepih Tostijevih pesama (tekstove su pisali poznati italijan